Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Na Grabštejn

Archiv

Odbočku k hradu nalezneme, když za Jablonným v Podještědí opustíme hlavní silnici a zamíříme k Hrádku nad Nisou. Pod hradem i těsně vedle přilehlých kasáren objevíme neplacená parkoviště.




V tento podzimní čas je Grabštejn otevřen jen od středy do neděle a jen do šestnácti hodin. Komu se nechce absolvovat celou prohlídku po ne právě atraktivních interiérech v délce šedesáti minut a navíc v doprovodu průvodce, může si dopřát jen návštěvu věže, jen sklepení či jen prvního patra. Celá prohlídka vyjde na čtyřicet korun, jednotlivé vedlejší okruhy na korun patnáct.




Nejpůsobivější je návštěva kaple doložené poprvé roku 1387, která nás zaujme především svou freskovou výzdobou, jež byla zrestaurována teprve nedávno. Naštěstí lépe než o více jak století dříve, kdy byla veškerá výzdoba přemalována. Zde se také odehrávají některé koncerty, na které občas upozorňujeme i v i-novinách.



O něco méně působivý je výstup na věž. Jelikož se odehrává bez průvodce, může se nám stát, že zabloudíme do zcela jiné části hradu. Zde pak je bohužel vidět, jak dlouho byl objekt v péči státu zanedbáván.



Samotná okrouhlá věž je skutečnou dominantou jihozápadního cípu Frýdlantského výběžku a jako taková nabízí pohled nejen do českého vnitrozemí, ale i do německé Žitavy a polských hnědouhelných dolů v okolí Bogatyně. Hrad se tak logicky stal důležitým strategickým objektem nejen v době svého vzniku ve druhé polovině třináctého století, ale hlavně o dvě století později, kdy odolal několikatýdennímu obléhání vojsk lužického Šestiměstí a několika českých šlechticů. Tak to aspoň tvrdí několikeré webovské stránky. Naopak třeba August Sedláček je přesvědčen, že Grabštejn byl dobyt Lužičany hned dvakrát - v roce 1435 a v roce 1450. Vždy šlo o odvetu za loupežné výpravy jeho majitelů do Lužice. Každopádně všichni se shodují, že husité byli neúspěšní. To vše si však můžeme vyslechnout od průvodce.





Pokud se vydáme jen na věž, vyplatí se na Grabštejn jet v době konání nějakého koncertu, festivalu, dne řemesel či aspoň výstavy.



V objektu se nesmí fotografovat, tak nabízím aspoň fotografie exteriéru a pár pohledů z věže.