Ministr Liška v Novém Boru

Archiv
Verze pro tisk |

Školství je jednou z priorit Strany zelených v Libereckém kraji, a tak nebylo divu, že značná část přítomných byla z řad učitelstva. Nejdiskutovanější témata byla nabíledni: financování škol, Školní vzdělávací program a plánované Centrum vzdělanosti Libereckého kraje.
Ministr Liška připomněl schválené  navýšení rozpočtu  o 4,5 miliardy na platy učitelek a učitelů. Zároveň se ale shodl s přítomnými  na nedostatečnosti takovéhoto rozhodnutí, kde navýšení nesměřuje do tabulkových položek, ale jen do složek pohyblivých. Změnu, která by skutečně pedagogům v platech vyrovnala inflaci, zdá se, není možné v současné vládě prosadit.
Stejným, ne-li závažnějším problémem, jsou nedostatečné finance na školní pomůcky. Hrozí situace, kdy se začnou školy obracet na rodiče s žádostí o sponzorství, protože si nebudou moci dovolit pořídit ani základní učebnice.  Tento katastrofický scénář Ondřej Liška hodlá změnit. 10. září jde do vlády na projednávání rozpočtu se svým požadavkem 1,5 miliardy  na tzv. ONIVky, tedy právě školní pomůcky. Pokud tento návrh vláda neschválí, rozpočet se dostane do parlamentu bez požehnání ministra školství.
Ondřej Liška zdůraznil důležitou úlohu vedení kraje, které má výrazné pravomoce při rozdělování financí na školství a sport. Kolik dostanou školy a kolik sportovní zařízení závisí tedy též na lidech pro nás snáze oslovitelných, tedy krajských zastupitelích.
Debata byla dlouhá, probraných témat týkajících se školství mnoho.  Blíží se naše předsednictví EU. Konkurenceschopnost je jasná priorita. Pokud se naše vláda nevzpamatuje a nepochopí, že ke vzdělaným, profesně vybaveným lidem se neprobetonujeme, bude naše předsednictvo ostudně zdiskreditováno.


---


Autorka je předsedkyně ZO SZ Nový Bor


 

Nahoru