Lužická bouda

Verze pro tisk |

Vydáme-li se na běžky či sjezdovky do Horní Světlé a dále pod Luž, s velkou pravděpodobností necháme odstavené auto na velkém parkovišti u chaty Luž. Do ní nás však nezvu.

Asi sto metrů pod ní, ve směru k německé hranici, je o dost menší Lužická bouda.
Vpravo od hlavního vchodu je malá místnůstka, ve které si připadáte jako na návštěvě. Atmosféru umocňuje především snížený strop. I ten bude zřejmě důvodem, proč je zde zakázáno kouřit.


Po dosednutí ke mně přispěchal zemitý číšník. Byl jsem autem, takže jsem musel oželet oblíbené Svijany (Máz je za 21, třináctka kníže a tmavá kněžna jsou za 27 Kč) a dopřál jsem si lahvového birrela za 25 korun. Z nealkoholických nápojů je v nabídce točená kofola (dcl za 5 korun), na stejnou cenu vyjde láhvová RC Cola, jupíky mají za standardních 25 korun. Turecká káva stojí 20 korun, presso mají jen rozpustné (30 korun).
K jídlu jsem se nechal ukecat na grilované vepřové koleno se zelím a dvěma druhy knedlíků. Porce měla hodně přes půl kila a rozhodně se jednalo o nejlepší koleno, jaké jsem kdy jedl. Dokonce jsem se ptal po původu - dovoz či spíše donos z Německa. Takový paradox - hlavní klientelu tvoří Němci, kteří si za hranice chodí jíst kolena od německých řezníků.
Vyhladovělým lyžařům či poutníkům jistě přijdou vhod dvě polévky - česnečka se sýrem, šunkou a opečeným chlebem či boršč - obě za dvacet pět korun. Z hotovek zaujme třeba Krakonošův guláš, vepřová plec na smetaně (oboje za 85,-) nebo domácí ovocné knedlíky (70,-). Smažák se vším všudy stojí 110 korun.
Sociálky jsou trochu slabší a slouží i pokojům, které jsou v patře. Pokoji jsem se nechal provést, protože jsem uvažoval o možnosti využít chalupu ke školnímu výletu. Jsou pro málo náročné turisty, dobré spíše pro vyspání se z nějaké pařby. Postelí je pro celou třídu málo (20). Vše si můžete prohlédnout na přiloženém videu. Zaujme třeba i graficky velmi dobře zpracovaný jídelní lístek.
Shrnutí: opravdu ideální místo k odpočinku v nekuřáckém prostředí. Trochu slabší mi v dnešní době přijde nabídka kávy, síla je v nabídce piv. Škoda, že to nemám tak blízko jako Němci. Nabídka jídel je také skvělá, cenově trochu výše než ve vnitrozemí. Chalupa by potřebovala investici do zázemí, od sociálky po pokoje.
Webová prezentace je zde: www.luzickabouda.cz.

Nahoru