Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Astra na Špičáku

Archiv

Jako mnohde jinde i zde si majitelé zřejmě dělali velké oči. Původní projekt byl určitě myšlen velkoryseji, než to nakonec dopadlo. Barový pult, taneční parket, ale k tomu stoly s propálenými ubrusy, dlažba na podlaze, tma, že ani poznámky se nedají dělat.


Nezbytný doplněk v podobě dataprojektoru, který drží hrstku tichých hostů. Přestože zápas Liberce s Opavou, v jehož závěru liberečtí přišli o brankáře, gradoval, v restauraci bylo skoro ticho. Na druhou stranu zde bylo příjemné teplo, což zdaleka není všude standardem.


Poněkud teplejší bylo i pivo. A teď budu opět považován za pivního barbara, neboť prohlásím, že mně zde pivo nadmíru chutnalo. Opravdu moc nemusím ledové pivo, k jehož sklenici mi přimrzají rty a v němž je tolik oxidu uhličitého či jiného plynu, že mě to nafukuje více než čistý sifon. Nabídnuta mi byla desítka Gambrinus, dvanáctka z Velkého Března a černý Gambrinus (zřejmě). Dal jsem si řezané. Dobrá trefa. Trochu problém s cenou. Nikde žádná informace. Každopádně jsem si v druhém kole dal ještě malou desítku a uhradil za vše 25 korun.


Solidně je v restauraci vyřešeno umístění automatů. Jsou za zástěnou, která je označena „pravidly hry“, v nichž je jasně napsáno, že za jejich provoz zodpovídá obsluhující číšník, a ten by měl tudíž zajistit, aby na strojích nehráli mladiství. U automatů je rovněž malá samoobslužná směnárna.


Číšník sice vypadal jako někdo, kdo si sem odskočil se džbánkem pro pivo k večeři, žádná bílá košile a černé kalhoty či aspoň reklamní zástěra. Tričko, rifle a vestička. Choval se však vzorově. Na všechno se ptal, při odchodu se sám od sebe rozloučil. Škoda ho tu.


Se záchody je to obdobné jako s celou hospodou – původně na tom byly lépe. Je na nich však čisto, „voňavými“ válečky se nešetří. Vadou je určitě promočený hadrový ručník, do kterého si své pomočené a namočené ruce otřelo již hezkých pár návštěvníků tohoto zařízení.


Shrnutí: Vhodné především pro ty, kterým schází teplo rodinného krbu. Zkrátka pro nenáročné zákazníky. Pivo slušné, číšník neurazí. Byl jsem upozorněn na to, že o víkendu zde bývá daleko živěji, snad až příliš. Ale to nemohu potvrdit na základě osobní zkušenosti.